Helt siden den første utgaven av Land Rover kom på 1940-tallet har merket blitt brukt i militær sammenheng. I noen tilfeller har det vært snakk om å bruke spesialtilpassede sivile kjøretøy, men det har også blitt produsert militære modeller. Til militære formål har det vært vanlig å bruke nyttekjøretøy fra første, andre og tredje generasjons Land Rover, samt Defender. I noen tilfeller har Discovery-modeller blitt brukt. På 1960- og 70-tallet utviklet Land Rover dessuten biler dedikert til militære operasjoner, som Lightweight og 101 Forward Control.
Når Land Rovere tilpasses til militært bruk er det som regel snakk om å inkludere stridslys, elektrisk anlegg på 24V, skjerming av tenningsanlegg, fester for håndvåpen og spesialutstyr samt blendingsgardiner. Forsvaret i Norge har tidligere benyttet seg av Land Rovere fra generasjon tre, som sambandsbærer og feltvogn. Etter at BMW tok over Land Rover ble det fokusert mer på massemarkedet enn på det militære.
101 Forward Control
Denne modellen ble laget for å være en slags artilleritraktor, som dessuten kunne bære et tonn ammunisjon og utstyr. I tillegg skulle den kunne trekke en feltkanon. 101FC ble konstruert for å kunne bli fraktet med fly, kjøretøyets volum ble utnyttet til det maksimale. Ved bilens førerplass var formen firkantet, noe som forklarer navnet Forward Control. Modellen hadde større dekk enn den klassiske Land Roveren, slik at den fikk høyere bakkeklaring.
Lightweight
Lightweight, som også gikk under navnet Airportable, ble spesialbygget for å kunne bli løftet av et Westland Wessex-helikopter på 60-tallet. Modellen veide derfor om lag 1 130 kg. Da denne modellen ble utviklet var det altså for å gjøre den så lett som mulig. Tilbehør som ikke var helt nødvendig ble vraket, som reservehjul og støtfanger. Frontruten, dørene og deler av karosseriet ble byttet ut med lettere deler som enklere kunne demonteres. I tillegg ble kjøretøyet gjort en del smalere. Dette førte til at bilen trengte mindre aksler, men fikk plass på en vanlig pall.
Land Rovere har opp gjennom årene blitt brukt til så mangt, og det er ikke alle steder det lenger er like vanlig å bruke dem til militære formål. I Norge var det først i 1974 at forsvaret fikk øynene opp for å bruke dette nyttekjøretøyet, den gangen som feltvogner på 3/4 tonn. Faktisk var det norske forsvaret den største enkeltkunden til fabrikken det året, og bilene gikk for rundt 70 000 kroner hver. Bilens store lasteevne gjorde den særdeles populær til militært bruk.